Crama Jelna

  843

  Detalii profil

  01

  Crama Jelna

  Suntem o familie tânăra de antreprenori din județul Bistrița-Năsăud, satul Jelna, fascinată de vin și de cultură vinului. Nu facem altceva decât să continuăm și să ocrotim o poveste, o zona și un spirit viti-vinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole aici în Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vița-de-vie conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie dar nu sunt specificate soiurile.

  Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna. Pastorim cu drag 26 de hectare de vită-de-vie, vârstă medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească regală, Mușcat Ottonel, Pinot Noir.

  Urmează să mai plantăm Fetească neagră, Merlot și Cabernet Savignon, precum și puțin Novac sau Negru de Drăgășani. Suntem o cramă mică artizanală, de familie, producem undeva la 80.000 sticle anual și plănuim că pe măsură ce via se va maturiza să creștem până la 100.000-120.000 sticle pe an.

  "Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat frescă Navicella, a fost plătit în butoaie de vin", explică Ovidiu Moldovan.

  În concluzie considerăm că este de datoria noastră ca și oameni ai locului, născuți și crescuți aici, să reînviem ceea ce istoria cruntă a hotărât să omoare în ultimul secol și anume, pământul, vița-de-vie, vinul și cultura din Jelna. Există un spirit curat, închegat, natural și plin de omenie care unește românii, sașii și secuii din Jelna. O entitate, ne place nouă să credem care s-a format printr-o meritocrație, în niște vremuri în care orânduirea păturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru.

  Am putea continuă cu relatările noastre 7 zile și 7 nopți… dar tot ce dorim noi este să vă primim cu brațele deschise, aici la Jelna, iar dacă drumurile voastre nu va aduc aici, măcar prin sărutul curat și dulce al vinurilor noastre.

  Vinurile Cramei Jelna

  • Jelna – Amprenta Transilvaniei: În vinurile noastre veţi putea regăsi tipicitatea de Lechinţa-Jelna și anume: prospeţime, aciditate și rafinament.
  • Dealu’ Negru By Jelna: Gama Dealu’ Negru cuprinde și însumează toată priceperea și pasiunea noastră în făurirea vinurilor. Dealu’ Negru este regiunea colinară ce delimitează via noastră şi unde începe, poate, cel mai celebru fond de vânătoare din Transilvania.
  • Navicella: Navicella, vârful de lance a cramei – cultură și istorie, pe care le veți descoperi cu fiecare picătură vinificată de către oenologul Darius Pripon într-un cupaj de excepție.

  Știri recente de la Crama Jelna

  Date de contact