Escapadă la Crama Jelna – destinație oenoturistică

1262

Țara noastră a început să fie din ce în ce mai prezentă pe harta vinurilor lumii, aspect care nu poate decât să ne bucure pentru că are cu siguranță multe de oferit. Aici intervin mai ales cramele mici, de familie, care țin la respectarea particularităților zonei și ale terroir-ului în producția și procesul de vinificare.

Crama Jelna este una dintre aceste crame, o cramă mică, de familie, de tip boutique unde se îngrijesc 26 ha de vie în satul cu același nume, pe culmile din Dealu Negru și care face parte din arealul Lechința.

De cum pășești în Jelna, natura te cuprinde și zona te îmbie parcă să o descoperi fără ezitare. Rămâi surprins să observi câtă istorie, tradiție și frumusețe ascunde acest loc. 

Ca experiența să fie completă, de curând au finalizat lucrările la pensiunea cramei. O construcție unde modernul și cultura locului se împletesc armonios. Pensiunea dispune de 16 locuri de cazare, în 8 camere, cu baie proprie, fiecare cu o vedere superbă care te conectează cu natura.

Noi le-am trecut pragul, într-o  miercuri spre joi. Da, nu este suficient ca să absorbi toată profunzimea locului, dar este exact ce trebuie să te detașezi.

La sosire ne-au întâmpinat cu noul lor vin perlant din gama Jelna, proaspăt, ușor de băut. Nu e niciun secret că orice vin făurește Darius Pripon devine o plăcere să-l deguști, fără nicio urmă de exagerare.

A urmat un platou tradițional cu produse și ingrediente provenite de la producători locali pe o rază de 3 km în jurul cramei și alte 2 etichete de vin care să potențeze întreaga aromă.

Gustos, puțin spus. Practic te hrăneai cu istoria locului, îmbucătură cu îmbucătură și o trăiai prin fiecare picătură de vin.

Imediat după, am vizitat viile cramei. Vița de vie este tânără, dar harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ungar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, atestă faptul că la acea vreme existau plantații de viță de vie.

Ce au făcut cei de la crama Jelna au fost să readucă la viață spiritul vini-viticol al zonei, adormit de câteva secole. Darius Pripon, enologul cramei împreună cu Vlad Cobu, inginerul viticultor ne-au introdus încet în minunata lume a vinului, de la vița de vie la licoarea din sticlă. Ne-au povestit despre soiurile cultivate, care sunt condițiile optime pentru strugurii perfecți, ce impact are clima și modul în care îngrijești via.

Totul contează pentru produsul final, zona, pâmântul, omul, că doar de aia îi zice Jelna – Amprenta Transilvaniei.

De curând au amenajat un loc drăguț în vie, pentru relaxare, pentru momente cu zâmbete la un pahar de vin.

Am fructificat cum am putut mai bine această experiență oenoturistică, printr-o vizită la Biserica Evanghelică din Jelna, construită în 1482. Aici a fost găsită o replica rară din celebra frescă a pictorului Giotto din Bondone. Celelalte bucăți se găsesc la Strasbourg (Franța) și alte două exemplare în Italia, în Florența, respectiv Pistoia. De aici și vinul iconic al cramei, Navicella Roșu și Alb, un tribut adus picturii din biserică.

Seara s-a lăsat peste sat și ne-am întors la pensiune. Cel puțin o dată în viață trebuie să te bucuri de un apus pe terasă. De un apus și de o cină în compania vinurilor lui Darius Pripon.

În cadrul cinei am degustat 7 etichete de vin, inclusiv Navicella Alb. Poți opta pentru degustare între 3 și 7 etichete.

Cina s-a întins până spre dimineață, mai bine zis petrecerea. Tocmai acesta e farmecul de la cramă. E un loc versatil. Te încarci cu energie, te bucuri de relaxare, devii om al locului, descoperi cultura, intri în comuniune cu natura, dar totodată e loc și de distracție, râsete și povești pe nesăturate.

A doua zi am vizitat crama în sine, locul unde Darius Pripon face ce știe el mai bine, vin cu suflet și apoi Complexul Muzeal Bistrița unde se organizează des diverse evenimente culturale.

Nu știu cum am putut să trec peste micul dejun. Absolut delicios. Omletă cu brânză și slănină de casă, roșii din grădină, mezeluri și brânzeturi din zonă, pâine caldă de la brutăria din sat cu coaja crocantă și miezul moale. Efectiv explozie de arome.

Înainte de a vă spune ce costuri implică, vă spunem că experiențele la crama Jelna nu se termină aici. În apropierea cramei există un mic lac unde poți lua un brunch sau te poti plimba cu hidrobicicleta.

Cel mai mare fond de vânătoare din țară se află în Bistrița, iar cei pasionați pot practica acest hobby. Rezervările se fac în prealabil, doar pentru grupuri.

Să revenim așadar la costuri:

  • Cazare ( cameră 2 persoane) cu mic dejun incluj – 250 RON
  • Platou tradițional cu produse locale + 3 etichete de vin – 50 lei / persoană
  • Cină + degustare de vin 3-7 etichete – 120 – 250 / persoană

Referințe