Porți deschise spre lavandă, este un eveniment organizat anual la plantația Lavanda Lola din Bonțida, județul Cluj. Prima ediție a porților deschise fost organizată în 2019, sub forma unui mic festival, iar anul acesta evenimentul a beneficiat de două ediții consecutive, în weekend-urile din perioada 3-12 iulie 2020. Lumea vine la Bonțida pentru poze, pentru a petrece un timp parfumat, pentru a se relaxa și bucura de natură.
Pentru multă lume care cunoaște lavanda doar din imaginile din câmpurile din Provence, Franța, Lavanda Lola le oferă acestora posibilitatea de a vizita și în România o plantație de lavandă. Pe lângă peste 50 de specii de lavandă, care constituie un element surpriză pentru că pe lângă lavandă mov, veți găsi și specii de lavandă galbenă, albă sau argintie, vizitatorii pot găsi aici și recuzită specială pentru poze de neuitat. Oamenii spun că vin la Lavanda Lola pentru mirosul special de lavandă și pentru energia aparte a locului, iar mulți din cei ce vin pentru prima dată, revin și cu alte ocazii.
Bazele Lavanda Lola, o afacere de familie cu o vechime de 10 ani, făcută de oameni cu multă pasiune pentru lavandă, au fost puse de Anca Șerpar, căreia i-a venit inspirația din vizitele la producători și cultivatori din Franța, Anglia și Noua Zeelandă. Tot de aici i-a venit și ideea unui festival al lavandei.
“În Anglia am fost la o fermă foarte mare de lavandă, în care era atât de multă lume și pe o suprafață similară cu ce am eu aici, și similar ca și specii, și văzând ce face acel cultivator de lavandă, am zis hai să vedem și la noi ce se întâmplă, dacă lumea este atrasă de genul ăsta de ieșiri, practic este o ieșire în natură, o ieșire între flori, care îți aduce bucurie și e ceva benefic pentru toată familia sau toți prietenii care vin aici”, ne spune Anca, fondatoarea Lavanda Lola, despre cum i-a venit ideea de a crea un festival al lavandei la Bonțida.
Un avantaj al plantației e că dispune și de o livadă mare, de vreo 400 pomi ce-și oferă umbra și răcoarea pentru cei care vor să stea mai mult, să vină cu o păturică și să o considere o ieșire la un picnic. Anul asta nu sunt disponibile mese în livadă, ci au fost puși baloți de paie, pentru respectarea distanței sociale, pentru a nu se forma grupuri și aglomerație, iar mâncarea disponibilă în cadrul evenimentul se oferă la pachet.
Lavand Lola se dezvoltă acum pe mai multe direcții, peisagistic, sprijinirea înființării de alte culturi de către cei care își doresc, distilarea uleiului esențial pentru produse cosmetice, aranjamente și decorațiuni.
După ce trece festivalul, florile de lavandă sunt recoltate, o parte pentru buchete, pentru că unul din produsele din portofoliul de produse Lavanda Lola sunt aranjamentele decorative, realizate din lavandă uscată și din elemente naturale sau alte accesorii naturale. O altă parte din flori pleacă înspre distilare, iar cu uleiul respectiv Lavanda Lola dezvoltă sub brand propriu o gamă destul de largă de produse cosmetice pentru față, pentru corp, pentru întreținere și îngrijire.
Un alt produs al plantației sunt plantele decorative, pentru că lavanda se regăsește și într-o grădină sau o jardinieră, și acesta e un alt segment de piață pe care cei de la Lavanda Lola îl dezvoltă. Peste 50 de specii stau la dispoziția amatorilor de grădinărit, de la un lavandino care e mai înaltă, la o plantă de lavandă cu dublă înflorire pe an, sau de altă culoare decât mov.
De curând, Lavanda Lola a deschis un magazin în Sinaia, sub brand propriu și doar cu produsele din producția proprie, iar ca pas următor își doresc să intre cu distribuția produselor lor și în alte magazine din țară.
Referințe
Lavanda Lola oferă o varietate mare de produse de aroma terapie, culinare, floral, acasă, și produse de uz personal realizate din lavandă. vezi detalii ...