Împănatul Boului la Mintiu Gherlii de Rusalii, un obicei întâlnit doar în Transilvania (FOTO)

109

În fiecare an de Rusalii, la Mintiu Gherlii, județul Cluj are loc sărbătoarea tradițională „Împănatul Boului”. Această tradiție se întâlnește doar în Transilvania și se mai practică încă în câteva sate, printre care și comuna Mintiu Gherlii. Obiceiul este legat de tradițiile agricole și de fertilitate și constă într-o procesiune pe străzile satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate.

Tradiția „împănatul boului“ sau „boul înstruţat”, sursă Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

Cunoscut sub numele de „Împănatul boului“ sau „boul înstruţat”, obiceiul avea loc în satele transilvănene în preajma verii, la sărbătoarea Rusaliilor. În zilele noastre, aria lui de răspândire s-a redus foarte mult datorită modernizării lumii rurale, păstrându-şi continuitatea doar în câteva sate de pe văile Someşului şi Ţibleşului.

Conform tradiţiei, cel mai vestit fecior din sat alegea în ajunul acestei sărbători un bou frumos, pe care îl ducea la păscut într-o poiană, unde era lăsat liber o noapte întreagă. La revărsatul zorilor, boul era readus în sat şi pregătit pentru ceremonial. După purificarea acestuia, prin spălare cu „apă neîncepută”, i se punea la gât o cunună de flori de câmp, spice de grâu si sânziene, clopoţei în coarne, iar fetele „îl îmbrăcau” cu feţe de masă şi covoare alese în războiul de ţesut, cu panglici si brâie, dându-i o înfăţişare fabuloasă.

Feciorii din alaiul însoţitor îşi făceau coifuri, obrăzare din coajă de cireş sălbatic pentru a-şi ascunde identitatea, înlâturând astfel posibila agresiune a forţelor malefice. Îndrumat de un vătaf, alaiul ducea „boul înstruţat” din gospodărie în gospodărie, în timp ce feciorii intonau oraţii-colinde dedicate zeului suprem (Soarelui). Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.