În copilărie, de câte ori eram întrebată care este floarea mea preferată, răspundeam automat „Crinul”, fără să mă gândesc prea mult, deoarece îi port numele. Consideram că este o floare nobilă, pură, de o frumusețe rară.
Mai târziu însă, călătorind pe meleagurile noastre, la sfârșitul fiecărei luni de mai, am cunoscut Macul, de care m-am îndrăgostit imediat și iremediabil. Nu o dată, m-am oprit și am admirat lanurile întinse de maci, rugându-mi partenerul, care nu e un fan înrăit al fotografiei, să imortalizeze frumoasa priveliște avându-mă și pe mine în cadru. Astfel s-a născut și această fotografie.
Mergeam spre casă, când am hotărât să părăsim autostrada și să o luăm pe un drum de țară din frumosul nostru județ, Cluj. Și bine am făcut, pentru că am întâlnit una dintre cele mai spectaculoase panorame pe care le-am văzut vreodată. Mii de flori de un roșu aprins, cum numai în picturile lui Van Gogh vezi, contrastau cu verdele viu al ierbii proaspăt crescute. Bineînțeles că nu am ezitat să oprim pentru câteva minute, să admirăm superbul lan de maci și să facem câteva fotografii. Ajunsă acasă, am hotărât să mă documentez puțin despre această floare sălbatică, despre care știam destul de puțin.
Macul de câmp are o viață relativ scurtă, înflorește la sfârșitul lunii mai, iar în luna iunie deja își scutură petalele, așa că dacă doriți o fotografie în acest decor, acum este momentul să faceți o plimbare în natură. Considerat una dintre cele mai frumoase flori sălbatice, crește deseori în zone de câmpie sau deal, la marginea drumurilor, în zone care nu au fost cultivate încă de om.
Face parte din familia Papaveraceae și are o mulțime de proprietăți medicale. Semințele de mac conțin cantități mici de morfină și codeină, care sunt folosite pentru ameliorarea durerilor. De asemenea, semințele sunt bogate în carbohidrați, calciu și proteină vegetală, iar uleiul făcut din acestea este folosit la salate sau la gătitul diverselor mâncăruri. Este des folosit și în cosmetică, aflându-se în compoziția mai multor produse de înfrumusețare pentru păr și piele.
Printre nenumăratele beneficii ale semințelor de mac se mai numără și faptul că ajută la întărirea sistemului imunitar, la îmbunătățirea vederii și au un efect laxativ. Totuși, macul rămâne o plantă controversată din cauza conținutului de opiu natural pe care îl secretă, fiind considerat periculos.
În istorie, macul era un simbol al fertilității, dedicat zeiței Demetra, care în mitologia greacă era zeița agriculturii. La nunți, semințele de mac erau aruncate peste tinerii căsătoriți pentru a le aduce acestora prosperitate și mulți copii.
Macii sunt considerați un simbol al amintirii soldaților din timpul Primului Război Mondial, fiind evocați în faimoasa poezie „În câmpurile Flandrei”, scrisă de John McCrae în 1915 despre luptele din tranșeele din Belgia. Flori de mac sunt purtate în piept în țări precum Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelanda sau Africa de Sud pentru a comemora soldații căzuți pe front.