Conceptul farm to table pus în scenă de Samsara Foodhouse. Samsara Pop-up Stories.

1145

Samsara Pop-up Stories. Conceptul farm to table aduce ingredientul mai aproape de consumator, aducând astfel o miriadă de beneficii pentru toți cei implicați, de la fermier la consumator și chiar până la mediul înconjurător.

Învățând din principiile străvechi cu ajutorul cărora comunitățile strămoșilor noștri se hrăneau și adaptându-le timpurilor moderne, ni se arată o perspectivă sustenabilă a viitorului. Prespectivă la care oamenii de la Samsara Foodhouse au aderat de ceva vreme, prin adoptarea conceptului farm to table. Concept, care după cum bine ne spun și ei, nu e neapărat ușor de pus în practică.

Cu toate acestea nu se lasă. Insistă să găsească soluții la fiecare provocare pe care timpul și locul le-o ridică. Suntem conștienți că în secunda de față este destul de dificil să îți procuri materia primă de la micii producători locali. Dar, cu toate acestea, sunt convins că ei au motorul necesar pentru a porni acest trend în piața HoReCa din Cluj-Napoca, iar acum, cu noul restaurant pe care îl vor deschide în București, chiar în România.

Samsara Earth Food

Respectul față de ingredient, față de calitatea lui și a modului în care a fost cultivat se reflectă și în noi. Ori de câte ori alegem ingrediente proaspete, de calitate, ne respectăm corpul și sănătatea. Aceasta este filozofia pe care o au și au integrat-o în cultura restaurantului.

M-am bucurat în momentul în care au deschis, pentru că sincer să fiu, culinar vorbind, un restaurant vegetarian / vegan, înseamnă o explozie de arome, texturi și culori. Asta dacă în cultura organizațională ai respectul față de mâncare și om.

Samsara Pop-up Stories

Prin Pop-up Stories, Samsara Foodhouse aduce locul, omul și ingredientul împreună pentru a celebra bogățiile pământului. Primul eveniment din serie a avut loc în satul Băbuțiu, comuna Vultureni, unde, Colina Farms a pus bazele unei ferme de legume crescute organic. Aici, într-un cadru cu adevărat magic, au conectat omul de pământ și ingredient.

Noi am avut plăcerea să trăim experiența pe care au creat-o la Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”. O locație de vis din Cluj-Napoca, în care te poți conecta extrem de ușor cu strămoșii, cultura și pământul. În parc găsești gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, cuprinzând construcţii datate în perioada secolelor XVII-XX, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar.

Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” este ideal pentru a descoperi locul, omul și ingredientul. Pentru a celebra bogățiile pământului și pentru a intra în atmosfera temei Samsara Pop-up Stories a ediției cu numărul 2: bucate alese inspirate din rețetele bunicii.

Meniu. Bucate inspirate din rețetele bunicii

Astăzi avem un meniu de degustare de opt corsuri, e inspirat din bucătăria tradiţională, mă refer că folosim elemente cât mai basic şi cât mai la îndemâna tuturor, dar din simplitatea lor noi vrem să le ducem la un alt nivel la ceva extraordinar” – Iulian Neagu, manager restaurant Samsara Foodhouse.

  • crănțănele de orez cu jeleu de roșii coapte și busuioc
  • țoi cu prune și cartofi crocanți
  • zamă clară de răzălăi
  • harbuz roșu și galben cu brânză maturată de Apuseni. Coajă de harbuz murată
  • măr copt și afumat cu trifoi
  • sfeclă și alune de pădure, brânză de Țaga, mure murată și sirop de cimbru
  • conopidă cu ardei copți, sos de smântână adevărată și borș
  • lapte cu griș și gălbiori cu polen crud

Ingrediente locale

Toate ingredientele de bază au fost locale, de la mărul copt până la brânza de Țaga și conopida pe care o cultivă un mic producător special pentru ei. Mă rog, orezul nu e local, că încă nu am reușit să-l cultivăm, dar cu siguranță crănțănelele de orez ne duc cu gândul la rețetele bunicii.

Adevărul este că astfel de așezare în farfurie te face să apreciezi și mai mult rețetele tradiționale. Texturi complet schimbate (zama clară de răzălăi), arome intercalate (lapte cu griș și gălbiori) și culori de senzație (harbuz roșu și galben cu brânză maturată de Apuseni)… toate acestea au făcut din farfurie o experiență culinară în care timpul a fost absent.

Toată experiența a durat aproximativ 5 ore, dar, pentru că mâncarea a fost asociată cu băuturi alcoolice (vin) și non-alcoolice (pentru cei care nu consumă), acesta a trecut într-o clipită.

Preparatele delicioase au fost pregătite și alese cu atenție de Ionuț Crișan – noul head chef Samsara Foodhouse și Andrei Chelaru – head chef la restaurantul pe care il vor deschide în București, alături de minunata echipă Samsara Foodhouse.

Pentru a fi printre primii care află despre evenimentele viitoare, te invităm să te abonezi la Samsara Foodletter, aici.

Referințe