Experiențe a la DOT – District of toast din Cluj

775

Cu un design minimalist care îți permite să te conectezi ușor cu spațiul, odată ce ai trecut pragul celor de la DOT – District of toast e foarte ușor să-ți găsești motive să faci asta cât mai des. Ce vei găsi? Un loc cu oameni faini care te așteaptă de dimineața până seara cu zâmbete, toasturi, cocktailuri românești, țuică pe care o găsești inclusiv în ciocolata de casă, una dintre dulcegăriile pe care trebuie neapărat să le încercați, alte câteva preparate care s-au strecurat pe lângă toasturi, dar care te vor surprinde la fiecare îmbucătură și o selecție de bere artizanală.

După cum vedeți meniul e departe de a fi unul clasic. Practic, totul este un mix între măiestria celor din bar și bucătărie și proveniența ingredientelor care se întrec la propriu în arome. Cu siguranță, gustul autentic de la țară nu trezește doar amintirile unor copii care zburdau toată ziua fără griji ci și bunătatea fiecărei mese pline de savoare.

Materie primă de la producători locali

Exact același gust îl poți găsi în preparatele lor, adaptat pentru fiecare preparat care te va face să exclami ”așa da”. Încă de la bun început au luat decizia de a colabora cu producători locali. Au considerat că ar fi păcat ca cei care le trec pragul să nu se poate bucura de aceste produse gustoase pe care micii producători le cultivă, le îngrijesc sau le prepară exact ca odinioară.

”Am început să ne creăm microuniversul nostru de produse și să ne mărim cercul treptat. Am început doar cu câteva produse de bază precum ouă de casă, pâine cu maia din Feleac, câteva brânzeturi și cu timpul ne-am extins. Ca să vezi un exemplu, avem 54 de feluri de țuică, toate din sate din Ardeal.”

Nu înseamnă cu nu au întâmpinat dificultăți în tot acest proces. Nu e deloc ușor să procuri ingredientele din locuri diferite, dar cu siguranță rezultatul final din farfurie merită.

”Cea mai mare provocare este să faci un producător să înțeleagă conceptul de bussiness to bussiness. O altă provocare a fost să îi convingem să nu le fie teamă să experimenteze. Am avut nevoie la un moment dat de cineva să ne facă un caș de vacă cu leuștean și mai țin minte că am găsit destul de greu. În general lucrezi destul de ușor cu un tânăr care a preluat afacerea bunicilor pentru că e ca și noi, dornic să facă lucruri diferit și unice, și e mai greu să lucrezi cu un om care face același produs de 40 de ani.”

Și că tot vorbeam de țuică, aceasta joacă un rol important în prepararea multor cocktailuri. O să ziceți, poate, că n-au cum să fie bune, dar veți rămâne surprinși și veți dori să le încercați pe toate. Exact asta își și propun, să înlăture imaginea pe care pălinca / țuica, de băutura bunicului.

Țuică is life!

”Pălinca / țuica e o băutură vibrantă, cu arome și trăsături unice. Eu chiar cred că în scurt timp va deveni băutura tinerilor. La noi, în doar un an nu mai văd nici o rușine în a cere un shot de țuică, și rare sunt mesele care nu încep masa cu un pahar. În paralel au început să pună bazele propriei pălinciei și speră ca până în 2022 să scoată primele distilitate sub marca DOT. Un lucru este cert, nu ai cum să te plictisești vreodată pentru că mereu vin cu ceva nou. Momentan testează lichioruri cu fructe precum pădurată, caisată sau pepenată.”

Mai mult decât reciclare, compost

Un alt aspect de apreciat este faptul că încearcă să aibă grijă de comunitatea din care fac parte și dau înapoi naturii aprecierea pe care o merită fiind atenți cu mediul înconjurător. 

”Când am deschis DOT lucram cu 2 firme de reciclare, plus o firmă care ne făcea compost. Acum firmele acelea nu mai există. Teoretic firmele mari de salubrizare ar trebui să le înlocuiască, însă observ că în Cluj se colectează selectiv doar la nivel declarativ. Încercăm să lucrăm doar cu firme care iau înapoi ambalajul, încercăm să nu facem risipă de nimic, tot ce înseamnă sticlă refolosim și ne ferim de plastic și ambalaje de plastic. În ceea ce privește consumabile, avem în plan să trecem din ce în ce mai mult în online, cu meniuri, rezervări, notițe, să nu consumăm fără rost hârtie. Pe timp de pandemie, un meniu odată atins ori trebuie aruncat, ori trebuie dezinfectat. Nu văd rostul de a consuma atâtea resurse.”

DOT Viteazul

Spre fericirea papilor gustative și a unei experiențe diferite în piață, sub umbrela DOT au pus la cale și @dotviteazul. Mai exact, îi găsiți acolo, în piață, cu cafea și tot felul de bunătăți. Dovada clară că toate acele borcane cu delicioșenii de pe durata stării de urgență când au fost nevoiți să se reinventeze rapid, nu au fost doar pentru a-și menține business-ul în viață, ci și pentru a da un plus de savoare.

”Ceea ce ne place nouă cel mai mult atunci când mergem în orașe mari precum Barcelona, Berlin, Londra sunt piețele. Îți creează un sentiment aparte și lumea petrece altfel timpul în ele. Poți merge să mănânci, să bei o cafea, cocktail sau un pahar de șampanie, să te vezi cu prietenii, practic sunt un loc de întâlnire și socializare. Găsești aproape orice produs vrei și nu e doar un loc în care intri și ieși cu viteza luminii. Am încercat să recreăm și noi puțin sentimentul acela.

Am deschis standul DOT în Piața Mihai Viteazul în 01 august și e plăcut să vezi cum lumea vine să își ia cafea de la noi și își trage puțin sufletul după o sesiune de cumpărături în piață. Mulți își cumpără limonade sau cocktailuri pentru picnic sau acasă. Mai avem produsele noastre de mâncat, toate în variantă la borcan. Mi s-a părut cel mai eficient mod. Îți cumperi borcanul cu supă, poți să mănânci două linguri, apoi pui capacul și îl bagi în geantă, fără nici o grijă suplimentară.

Mâncarea am împărțit-o în două:

Găteală – super, ciorbe, feluri principale și deseturi gata gătite, de servit pe loc sau de pus în traistă.

De uns – produsele noastre consacrate, toate de uns pe pâine: hummus, icre vegane, pastă de jumări, pulled pork etc.”

📷 Gabriel Aldea

DOT – District Of Toast
Str. Potaissa 10, Cluj-Napoca, Cluj, România 0790672466
Piața Mihai Viteazul, Cluj-Napoca, Cluj
Facebook | Instagram | Tripadvisor | Website | Made in Cluj