Casa de Cultură din Hunedoara a fost reabilitată și va fi redeschisă evenimentelor culturale

106

Casa de Cultură din Hunedoara va fi redeschisă publicului la finele acestei săptămâni, după mulți ani de pauză. Data evenimentului nu a fost aleasă întâmplător. Astfel, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, data de naștere a poetului național Mihai Eminescu, va marca acest eveniment special pentru comunitatea hunedoreană, informează GOHunedoara.

Din 2015, clădirea din Hunedoara a rămas închisă, iar din vara anului 2020 a intrat în reabilitare. Proiectul de restaurare finanțat în cea mai mare parte de Consiliul Județean Hunedoara, a fost estimat la peste 16 milioane de lei. Lucrările principale au vizat refuncţionalizarea şi compartimentarea spațiilor, finisaje interioare și exterioare, restaurarea şi refacerea elementelor de decoraţie arhitecturală, refacerea pardoselii şi a scărilor, recondiţionarea şi restaurarea tâmplăriei, modernizarea birourilor şi grupurilor sanitare, revizuirea instalaţiei electrice şi de iluminat.

Sursă foto: Adevărul.

Casa de Cultură, numită în trecut “teatrul cinematograf”, a fost construită la mijlocul anilor ‘50, în apropiere de cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc) și de intrarea în combinatul siderurgic al Hunedoarei. Atunci, orașul se afla în plină expansiune odată cu industria metalurgică din jurul acestuia, scrie Adevărul.

Teatrul din Hunedoara avea o sală de spectacole cu peste 700 de locuri și a fost construit având ca sursă de inspirație clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înființată la începutul secolului al XIX-lea.

Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale desfășurate în Hunedoara. După 1990, Casa de Cultură a intrat în declin, iar pentru câțiva ani a fost folosită ca discotecă, în timp ce printre puținele evenimente desfășurate aici se numărau balurile bobocilor organizate de licee. În anii 2000, Casa de Cultură a fost renovată, însă lucrările nu au finalizate, contractul fiind sistat de Consiliul Județean Hunedoara, care a acuzat constructorii de slaba calitate a lucrărilor. De șapte ani, clădirea a rămas închisă publicului.

Sub Casa de Cultură din Hunedoara se află o reţea de buncăre, care putea găzdui circa 200 sute de oameni. Este vorba de un adăpost antiatomic, înființat în anii ’50. Și acesta a fost restaurat în ultimii doi ani.