Ateliere de gătit cu ingrediente locale, experiențe inedite de învățare, în sprijinul economiei locale

736
Foto: Ciuc Antonia

Anda Marian, fondatoarea serviciului de catering Greenery din Cluj-Napoca a organizat sâmbătă, 25 iulie, primul eveniment din seria de ateliere de gătit “How to brunch?”, ateliere ce folosesc în majoritate ingrediente de la producători locali. Conceptul Greenery s-a lansat în 2016 cu filozofia de a folosi cât mai mult produse locale, iar cea mai mare parte din ingredientele care intră în rețetele lor nu vin de la o depărtare mai mare de 90 de km de județul Cluj.

Ideea atelierelor i-a venit Andei văzând interesul oamenilor pentru produse și experiențe locale, și pentru că dorea să își cunoască clienți, să aibă o interacțiune mai apropiată cu aceștia. Și astfel s-a gândit că cel mai interesant ar fi să îi cheme în bucătărie la ea și să gătească împreună. Atelierele durează între 3 și 4 ore, iar la final participanții primesc și rețetele plus recomandări de furnizori locali pentru diferite produse. 

Foto: Ciuc Antonia

“Am vrut să venim în primul rând pentru că e o chestie interesantă de făcut sâmbătă dimineață. Să ieși din casă, să gătești într-o atmosferă specială și apoi să mănânci, e ceva inedit. Ne-a atras și ideea de a găti cu produse locale, ingredientele au fost chiar speciale, cu gust, am găsit pasiune pentru calitate. După atâta timp de stat singuri acasă, e foarte necesar să socializezi, și să cunoști oameni noi și să mănânci ceva bun.”, spun Șerban și Simona, participanți la primul atelier de gătit Greenery.

Foto: Ciuc Antonia.

“Am un abonament de meniul zilei la Greenery. Și îmi place foarte mult mâncarea pe care o primesc, îmi place foarte mult faptul că ambalajele sunt reciclabile și că majoritatea ingredientelor sunt din împrejurimi, adică susțin producătorii locali. Am văzut și evenimentul și automat m-am gândit că aș putea să învăț să gătesc și eu rețetele, și sunt foarte mulțumită de rezultat. Experiența a fost delicioasă și timpul a trecut foarte repede, pe nesimțite, am întâlnit niște oameni foarte faini, și abia aștept să se organizeze următorul workshop”, spune Petrișoara, participantă la atelierul de gătit.

Foto: Ciuc Antonia

Conceptul Greenery este despre mâncare sănătoasă, mâncare gustoasă, mâncare sinceră și făcută din suflet, iar Anda colaborează doar cu furnizori și producători care pun aceeași pasiune în ceea ce fac, ca și ea, și de care se lasă inspirată în felul în care ei tratează și abordează mâncarea. Printre furnizorii locali Greenery se numără Desaga cu Legume (legume provenind de la Ferma Dronea din Jucu și Ograda lui Andrei din Gherla), Delicium din Borșa pe partea de fructe, și NarCheese din Gârbău pentru brânzeturi.

Foto: Sebastian Florian / Made Local

Greenery a început în 2016 cu o rulotă, cu care Anda Marian mergea la festivaluri de genul Street Food Festival sau Jazz in the Park, dar toate astea le făcea concomitent cu un job la corporație, de la 9:00 la 17:00. Timp de câțiva ani, Anda și-a urmat pasiunea pentru gătit în paralel cu jobul, dar începând cu anul trecut a renunțat complet la corporația unde lucra, pentru a-și urma doar pasiunea pentru gătit.

“Mergeam zilnic la lucru la munca de birou și cumva făceam în paralel chestia asta pentru că vroiam să îmi fructific pasiunea pentru gătit și cam asta am continuat să fac în următorii ani, am încercat să îmbin cele două, pe deoparte pentru că îmi era puțin teamă să încep ceva nou de una singură, într-o industrie pe care nu o cunoșteam. Cu toate astea nu vroiam să îmi las pasiunea în urmă, pentru ca era destul de deprimant pentru mine să merg doar la job și acasă, mai ales că aveam tot felul de idei și de vise pentru modul în care aș putea să-mi fructific pasiunea.”, spune Anda Marian, fondatoarea Greenery.

Greenery nu are un specific anume, nu se încadrează neapărat undeva din punct de vedere culinar. Anda gătește cu ingrediente de calitate, locale în majoritate, scopul ei final fiind o mâncare bună la gust, sățioasă și nutritivă.

Foto: Ciuc Antonia

Înainte de pandemie, Greenery era în principal un furnizor de catering la evenimente. Când evenimentele s-au sistat, Anda s-a văzut în situația în care nu mai avea efectiv activitate, și a trebuit să ia decizia ori să oprească activitatea, ori să continue în alt fel, așa încât a început un serviciu de delivery de mâncare la domiciliu.

“Multă lume m-a încurajat să încep un serviciu de delivery cu mâncare gătită zilnic pe care să o livrez clienților direcți, și am încercat asta. La început nu a mers așa de bine, pentru că lumea nu știa că fac asta, dar am insistat foarte mult pe social media și promovare online și asta mi-a atras mulți clienți.”, spune Anda Marian despre lansarea propriului serviciul de delivery în perioada pandemiei.

Foto: Ciuc Antonia

După prima experiență de atelier, care a fost un succes, Anda își dorește acum să continue atelierele de gătit, pentru că îi dau multă energie pozitivă și o ajută să-și cunoască mai bine clienții, iar în paralel vrea să continue livrarea la domiciliu, gătitul la brunch-uri și serviciul de catering, în momentul în care evenimentele se vor relua.

Pentru a comanda meniul zilnic Greenery poți completa formularul de livrare acasă, iar pentru a comanda din rețetele realizate de Anda, poți răsfoi oferta ei de mâncăruri, aici.