Satul Cuciulat din județul Sălaj a fost pe 2 septembrie 2023, martorul unui eveniment remarcabil, care a adus în prim-plan importanța conservării istoriei locale și a culturii autentice. Un grup dedicat de oameni a dezvăluit un ansamblu gospodăresc vechi de aproape 100 de ani, restaurat cu migală, oferind astfel comunității și vizitatorilor o fereastră către trecutul bogat al regiunii.
“Muzeul Gheorghe Florean, din satul Cuciulat, Sălaj este un proiect din cele de care nu este nevoie, dar care este imperios necesar, deoarece o societate fără rădăcini este o societate fără valori.”, au declarat realizatorii proiectului și organizatorii evenimentului.
Muzeul este un omagiu adus lui Badea Gheorghe, cum îl știa tot satul și familia, și reprezintă inspirația acestui proiect, prin moștenirea pe care a lăsat-o urmașilor, mai ales cea intangibilă: învățăminte prețioase, povețe și povești, dar și prin exemplul propriei vieți.
Proiectul are ca misiune restaurarea gospodăriei care are cca 100 de ani și păstrează majoritatea anexelor in situ, precum și documentarea și arhivarea tehnicilor prin tehnologii actuale și nu în ultimul rând coagularea comunității în jurul acestei idei.
În cursul lunii aprilie 2022 a fost finalizată prima etapă a procesului de restaurare a ansamblului gospodăresc de la Cuciulat, respectiv digitizarea întregii gospodării. Folosind ultima tehnologie în domeniul scanării obiectivelor de patrimoniu a fost realizată conservarea digitală a ansamblului gospodăresc, urmând ca după procesarea digitală a scanării să fie realizată o aplicație compatibilă cu dispozitivele VR.
In 2023, s-a reușit reabilitarea unor părți importante din gospodărie si construirea unei comunități, atât locală cât și regională, prin care să fie promovată și să fie găsite soluții de punere in valoare și aducere în prezent a patrimoniului și “rostului” gospodarului de acum 100 de ani.
În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sat si Școala de Vara de la Cuciulat, eveniment ce a avut loc pe 2 septembrie a fost prezentat interiorului casei și istoria dispunerii mobilierului, și a avut loc o discuție aplicată despre importanța muzeelor in situ, cu dl. Goia Ioan Augustin, expert în bunuri cu semnificație etnografică județ Sălaj.
Căutarea sensului și al rostului este o tematică mereu actuală, atât în lumea satului tradițional cât și în căutările individuale, iar participanți s-au bucurat să o aibă drept ghid pe dna. Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan, Coordonatorul Studiilor Culturale, Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, UTCN. Doamna Suiogan a subliniat importanța de a ne conecta cu rădăcinile și de a înțelege distincția dintre “Acasă” și “casă,” oferind o perspectivă profundă asupra sentimentului de apartenență la o comunitate și la istoria ei.
Unul dintre punctele culminante ale evenimentului a fost prezentarea profesorului Călin Neamțu, Director departament Ingineria Proiectării și Robotică din cadrul UTCN, despre modul în care tehnologii moderne, precum realitatea virtuală, augmentată și imprimarea 3D, pot fi integrate în procesele de restaurare și conservare, aducând astfel o nouă dimensiune în conservarea patrimoniului
De asemenea, modalitatea de datare a anexelor de lemn din gospodărie, cu ajutorul dendrocronologiei a reprezentat un aspect important, prezentat de Asist. univ. dr. Chiroiu Patrick
Dl. Sebastian Dan, inițiatorul și coordonatorul proiectului, a împărtășit eforturile și devotamentul pe care le-a investit în realizarea acestei restaurări impresionante, subliniind cât de important este păstrarea vie a tradițiilor.
De asemenea, arhitectul Adrian Nechita a prezentat provocările cu care s-a confruntat în procesul de restaurare tradițională a ansamblului gospodăresc, oferind o privire detaliată asupra metodelor și tehnicilor utilizate.
Amenajări existente în cadrul gospodăriei:
• Workshop de experiență digitală a casei prin tehnologii inovatoare (VR, AR și print 3D)
· Expoziții de icoane, lăzi de zestre, vestimentație populară și ceramic
· Expoziție foto a porților restaurate de către Ambulanta Pentru Monumente Sălaj
• Expoziție de design românesc, care a adus în contemporan sensul și rostul ancestral, interpretat la nivel personal și creativ:
o POM Port Originea cu Mine,
o Tilesium Transylvanian Tiles,
o Andra Handaric, designer moda,
o Ceramo Poterry cu ceramica autohtonă și vitralii pe sticlă.
Momente speciale: experimentarea tehnicii tradiționale de cosit și torsul lânii, împreună cu gustarea tradițională de slănină cu pâine și roșii din sat.
Evenimentul a adus împreună comunitatea locală și comunitatea culturală transilvană, un demers ce i-a apropiat pe toți de “Acasă”, de România și de frumusețea tradițiilor locale. Pentru mai multe informații accesați muzeulgheorgheflorean.ro.