Home Vin Pinot Noir

Pinot Noir

Crama Jelna din judeţul Bistriţa-Năsăud continuă și dezvoltă o tradiţie viticolă adormită timp de mai multe secole.

Conform hărţilor vechi, printre care și harta iozefină (1766), pe dealurile Jelnei sunt reprezentate întinse plantaţii de viţă de vie.

Îngrijite cu dragoste, cele 26 de hectare de viţă de vie, dau rod următoarelor soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

În vinurile noastre veţi putea regăsi tipicitatea de Lechinţa-Jelna și anume: prospeţime, aciditate și rafinament.

Vinurile şi-au lăsat din cele mai vechi timpuri amprenta asupra acestei zone a Transilvaniei. Cea mai veche menţionare a vinurilor de Jelna a fost găsită în registrele bisericii din localitate, în care se menţionează că Petrus Murator, cel care a pictat biserica pe la 1520, a fost plătit în butoaie de vin de Jelna.

Descriere

Pinot-ul nostru poartă pecetea Transilvaniei, ca un blazon al purităţii. Suculent, catifelat şi rafinat abundă în arome de cireşe şi fructe roşii de pădure.

Recolta

Vita-de-vie: anul 5, a 2-a recoltă de Pinot Noir, parcela depresiunea Ursului
Areal: DOC Lechinta-Jelna
Sistem de conducere: Cordon bi-lateral
Producție la hectar: 5T/Ha
Recoltă: Strugurii au fost culeși manual și adunaţi în lădiţe de capacitate mică (10kg) în a 3-a decadă a lunii Septembrie, pentru ca mai apoi să fie stocaţi în depozite frigorifice cu scopul de a fi aduși la o temperatură joasă de aproximativ 0-2 grade C.

Fisa tehnica 2017 | Fisa tehnica 2018

Vinificație

Vinificație: Imediat ce au atins temperatura optimă, strugurii au fost desciorchinaţi cu blândeţe. Apoi au fost sortaţi cu atenţie cu ajutorul unei mese vibrante. Zdrobiţi fiind uşor, aceştia şi-au urmat cursul natural spre recipientul de inox, unde au fost lăsaţi la crio-maceraţie timp de 3 zile. Fermentaţia a decurs timp de 7 zile la temperatura de 26 grade celsius, operându-se un delestage dimineaţa şi un remontage închis seara, zilnic. Odată ce fermentaţia s-a încheiat, s-a efectuat o post-termomaceraţie la 28 grade celsius timp de 3 zile.
Maturare: 100% pe drojdii fine în recipient de inox timp de 4 luni.
Editie limitata: 6150 sticle