Merlot
Crama Jelna din judeţul Bistriţa-Năsăud continuă și dezvoltă o tradiţie viticolă adormită timp de mai multe secole.
Conform hărţilor vechi, printre care și harta iozefină (1766), pe dealurile Jelnei sunt reprezentate întinse plantaţii de viţă de vie.
Îngrijite cu dragoste, cele 26 de hectare de viţă de vie, dau rod următoarelor soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir.
În vinurile noastre veţi putea regăsi tipicitatea de Lechinţa-Jelna și anume: prospeţime, aciditate și rafinament.
Vinurile şi-au lăsat din cele mai vechi timpuri amprenta asupra acestei zone a Transilvaniei. Cea mai veche menţionare a vinurilor de Jelna a fost găsită în registrele bisericii din localitate, în care se menţionează că Petrus Murator, cel care a pictat biserica pe la 1520, a fost plătit în butoaie de vin de Jelna.
Vinul se deschide spontan în note clare si intense de prune pârguite. Ataca palatinul cu un corp plin, rotund cu arome de gem de prune si cirese. Post gustul este generos cu note de nuci verzi.
Recolta
Vita-de-vie: anul 7, recolta a 4-a, Lechinţa
Areal: Viţă-de-vie din arealul Lechinţa
Sistem de conducere: Cordon bi-lateral
Producție la hectar: 5T/Ha
Recoltă: Strugurii au fost culeși manual și adunați în lădițe de capacitate mica (10kg) in a 3-a decada a lunii Septembrie, pentru ca mai apoi sa fie stocați in depozite frigorifice cu scopul de a fi aduși la o temperatură joasa de aproximativ 0-2 grade C.
Vinificație
Vinificație: Imediat ce au atins temperatura optima, strugurii au fost desciorchinați cu blandete. Apoi au fost sortați cu atenție cu ajutorul unei mese vibrante. Zdrobiti fiind usor, acestia si-au urmat cursul natural spre recipientul de inox, unde au fost lasati la crio-maceratie timp de 3 zile. Fermentaţia a decurs timp de 7 zile la temperatura de 26 grade Celsius, operându-se un delestage dimineaţa şi un remontage închis seara, zilnic. Odată ce fermentaţia s-a încheiat, s-a efectuat o post-termomaceraţie la 28 grade Celsius timp de 3 zile. Vinul ravac a fost separat de vinul de presă, pentru acest Merlot folosindu-se doar ravac-ul.
Maturare: Maturare pe drojdii fine, în tancuri de inox, timp de 3 luni.
Editie limitata la 1800 sticle